Terveitä silmiä ja ei niin terveitä

Lauantaina Zlatan, Zorro ja Aslan kävi virallisessa silmätarkastuksessa. Zlatan ja Zorro saivat terveen paperit, mutta Aslan ei.

Aslanilla on tässä syksyn ajan vaivannut traumaperäinen silmävamma ja tämän takia hän on käynyt mms Tampereella silmälääkärissä. Ilmoitis Aslanin kuitenkin tarkastukseen, koska traumaperäiset vaivat eivät pitäisi vaikuttaa tulokseen. No eihän ne vaikuttanutkaan, mutta sen sijaan Aslanilta löytyi Plasmooma. 🙁

Ihan en tuollaista diagnoosia odottanut, etenkin kun edellisestä silmälääkäri reissusta on vaan reilu kuukausi aikaa ja siellä ei mainittu asiasta mitään. En olisi tietenkään vienyt Aslania viralliseen tarkastukseen juuri nyt jos olisin tiennyt että silmästä löytyy muutakin vaivaa. Lisäksi olisi luullut että tuo Plasmooma on ollut jo syyskuussa näkyvissä ja samalla tarkastuskäynnillä sen olisi voinut lisätä koiran tietoihin. Nyt sen sijaan varaan taas uuden ajan Tampereelle ja tällä kertaa tarvitsen uusia lääkkeitä silmävammaan (tarkastava lääkäri kehotti jatkamaan hoitoa, ei parane itsestään. Silmävamma on sinänsä outo, että sitä on ihmetellyt useampi lääkäri: “En ole koskaan nähnyt aikaisemmin tällaista!”) ja myös plasmooman hoitoon.

Plasmoomalla tarkoitetaan vilkkuluomen reunan paksuuntumista immuunivälitteisen tulehduksen seurauksena. Plasmooma on pannuksen kaltainen perinnöllinen sairaus mutta se esiintyy sidekalvolla sarveiskalvon sijaan. Sairaus tällaisenaan ei uhkaa näkökykyä mutta voi toki levitä myös sarveiskalvolle. Plasmooma aiheuttaa tulehdussolukertymää vilkkuluomen sidekalvolle, tumman pigmentin häviämistä vilkkuluomesta ja punertavaa uudiskudosta sen pintaan.

Vastaa