Keskiviikkoaamuna 20.4.2016 autoni nokka suuntasi Zorron ja Hilun kanssa kohti Sastamalaa ja koiraverstasta. Siellä Sanna Hasun oli määrä tehdä koirille CST hoito eli Kraniosakraaliterapia hoito. Olin kuullut kehuja kyseistä paikasta ja hoidosta ja kun sen kokeilemiseen aukesi pikaisella aikataululla mahdollisuus niin päätin kokeilla sitä valmistavana hoitona ennen FMBB:ä. Osteopaatille minun piti mennä toukokuun alkupuolella, mutta Tamsk:n kisojen akuutit tapaturmat saivat minun hakemaan “ensiapua” ennen sitä.
Mitä Kraniosakraaliterapia sitten on? Ohessa lyhyt määritelmä suoraan koiraverstaan sivuilta:
“Kraniosakraaliterapia eli CST
Lyhenne CST tulee sanoista CranioSacral Therapy, jonka menetelmän kehittäjä Dr John Upledger nimesi kahden kehon luisen kokonaisuuden, kallon (cranium) ja ristiluun (sacrum) mukaan. Kalloon ja ristiluuhun kiinnittyy keskushermostoa ympäröivä kovakalvo (dura mater), joka muodostaa kraniosakraalijärjestelmän yhdessä sen luisten kiinnityskohtien, aivoselkäydinnesteen ja kallon sisäisten kalvojärjestelmien kanssa.
CST:llä voidaan helpottaa lukuisia kehon epätasapainotiloja, jotka hyvin usein johtuvat kehon kalvojärjestelmien kireyksistä. Kehon kaikkiin kudoksiin ja elimiin voidaan vaikuttaa: hermostoon, lihaksiin, luustoon, sisäelimiin, verenkiertoelimistöön ja lymfajärjestelmään. Indikaatioita hoidolle ovat muun muassa:
– Kivut
– Stressi
– Tapaturmat ja operatiiviset toimenpiteet
– Selkävaivat, spondyloosi, skolioosi, välilevymuutokset
– Lihasjännitykset ja -kireydet
– Asentovirheet, ontumiset
– Toispuoleisuus, voimattomuus
– Hormonaaliset ja metaboliset ongelmat
– Urogenitaaliset vaivat
– Tiineyden ja synnytyksen tuomat muutokset kehossa
– Neurologiset vaivat
– Huimaus, näkö-, kuulo- ja muut aistihäiriöt
– Käyttäytymisen muutokset
– Purentaongelmat, hampaiden vaivat, leukanivelen oireilu
CST sopii kaikille ja kaikenikäisille. Vaivat voivat olla akuutteja tai kroonisia. CST on erinomainen kuntoutuksen tukikeino, se ei sulje pois muita hoitomenetelmiä eikä esimerkiksi lääkitykset ole vasta-aihe hoidolle.”
Käytännössä kyseinen hoito on kovin kevyttä ja siinä käytetään vain kevyttä kosketusta. Voisi ajatella ettei sellaisella “hiplailulla” mitään saada aikaiseksi, mutta kyllä sekä Hilu että Zorro selkeästi vastasivat ja reagoivat hoitoon maiskutellen ja haukotellen.
No, mitä sitten koiristani löytyi. Kuulemma kovin tavanomaiset vaivat. Hilulla oli kallon, kuonon luut ja kieliluu jumissa, kuten myös leukanivel oli hieman jumissa, myös palleat kaipasivat avausta, selässä ja hännässä oli myös jumia ja parissa varpaassa. Kuitenkaan ei mitään isompaa. Zorro oli puolestaan selvästi enemmän “solmussa” niinkuin Sanna Hasu asian ilmaisi. Zorrohan on silloin tällöin kaatunut puomin alastulon jälkeen eteenpäin ja Tamsk:n kisoissa kaatui pahasti eteenpäin pussin jälkeen. Yksi tasapainoon vaikuttava kallon luu on Atlasluu, se kyhmyinen leveä luu joka sijaitsee kallon takaosassa korvien takana. Zorrolla tuo luu oli selkeästi vinossa, jopa minä tunsin sen vinouden. Hoidon jälkeen se ei enää vino ollut.. Tuon lisäksi Zorrolla availtiin kuonon luut, kallon muut luut, lannerankaa, häntää ja tassuja. Jännästi Zorron oikean puolen tassut olivat paljon viileämmät kin vasemmat tassut. Varsinkin Zorrolla huomasi jumikohtien käsittelyn jälkeen että käsitellyt kohdat lämpenivät hoidon seurauksena selvästi.
Nyt sitten otetaan muutama päivä rauhallisesti, koska luiden saumat on “avattu” ja annetaan kehon itse hoitaa itseään kuntoon. Parin viikon sisällä pitäisi vaikutus näkyä. Sitä odotellessa treenaillaan valmistavasti FMBB:a varten ja mahdollisesti käytetään myös junioriosasto kyseisessä hoidossa.
Itse pääsen tutustumaaan vastaavaan hoitoon toukokuun alussa. Sain nimittäin synttärilahjaksi käynnin “spookyhoidossa” 😉
-Kim
Kiitos Lauri vinkistä ja peurasta!